Actueel - 2008

8 december 2008
Sinds november behoort het sorteren van de pootaardappelen weer tot de dagelijkse werkzaamheden. We hebben geinvesteerd in een tweedehands Bijlsma Hercules bunkersorteerinstallatie. De opvoerelevator naar de schudsorteerder is nieuw aangeschaft. We hebben zelf een leeshok gebouwd met overdruksysteem. Qua capaciteit en flexibiliteit is de aanschaf van deze sorteerder een grote vooruitgang.

7 november 2008
Half oktober zijn de laatste pootaardappelen gerooid. Inmiddels zijn ook alle suikerbieten uit de grond. De eerste 7 ha is in oktober geleverd. De overige 13 ha ligt op het erf en zal in twee leveringen worden opgehaald. De wintertarwe is allemaal ingezaaid onder mooie omstandigheden.

30 september 2008
Het grootste deel van de pootaardappelen zit op dit moment in de bewaring. We moeten nog 4 ha Mondial rooien. Het wisselvallige weer zorgt even voor oponthoud, maar vooral de oude moederknollen die nog niet genoeg zijn weggerot. De 7 ha zaaiuien is in het zwad gerooid en moet nog opgeladen worden.

8 augustus 2008
Onder 'verkoop' staan enkele machines te koop. Door het rietdekken is de schuurzolder helemaal opgeruimd en zijn er enkele machines voor het licht gekomen.

3 augustus 2008
Van de eerste 20 ha pootaardappelen is het loof afgeklapt. De laatste dagen is het wisselvallig weer waardoor de planning voor het loofklappen verstoord wordt. De aardappelplanten met voldoende groen loof groeien hard waardoor de timing van loofdoding op de dag nauwkeurig zou moeten gebeuren.
De zetting van de pootaardappelen is zeer verschillend per ras. Het tal van Spunta is slecht te noemen. Innovator is redelijk. De zetting van Adora, Primura, Desiree en Mondial is redelijk goed.
Daarnaast zijn drie zijden van de schuur opnieuw met riet bedekt. Het rietdekken heeft zo'n zes weken in beslag genomen.

15 juni 2008
Sinds de laatste weken behoort de selectie van de pootaardappelen weer tot dagelijkse werkzaamheden. Ongeveer de helft van de percelen is al voor de eerste keuring gekeurd. Tot nu toe hebben we zeer weinig virusplanten verwijderd. We zijn op dit moment dan ook tevreden over de gezondheid van het gewas.

10 mei 2008
De afgelopen dagen is tegen onkruid gespoten in de bieten en uien. Over de wintertarwe is een tweede gift gestrooid. Ook is het eerste perceel pootaardappelen al aangefreesd.
Het is nu al ruim drie weken droog weer. De bieten en uien zijn door het droge weer niet allemaal tegelijk bovengekomen. Op bepaalde plaatsen staan weinig planten of zijn er nog zaadjes die net zijn begonnen te kiemen.

6 mei 2008
De laatste pootaardappelen zijn gepoot. We zijn ruim twee weken bezig geweest. De grond liet zich goed bewerken. Het poten verliep dan ook relatief vlot.

19 april 2008
Afgelopen week zijn de suikerbieten en zaaiuien gezaaid. Vandaag zijn de rode zaaiuien de grond ingegaan. De omstandigheden waren redelijk te noemen.

12 april 2008
Het sorteerseizoen zit er sinds een paar weken weer op. Alle partijen zijn afgeleverd. Het pootgoed staat in plastic bakjes en kisten klaar om gepoot te worden.
Het was de afgelopen weken vrij nat, waardoor er nog geen bieten en uien gezaaid zijn. De laatste percelen wintertarwe zijn afgelopen week nog gestrooid.

Actueel 2010 2009 2007